Utbildningsenheten har genom resultatdialoger med grundskolornas rektorer hösten 2021 följt upp elever med beslut om särskilt stöd i form av särskild undervisningsgrupp och av elever med beslut om att gå om ett läsår. Överlag handlar det om få elever, men som ofta har omfattande behov av särskilt stöd och ibland bedöms ha svårigheter att uppnå kravnivån för grundskolan trots mycket insatser. Uppföljning har även skett av elever som inte uppnått de nationella kunskapskraven i läsförståelse i årskurs 1 respektive i ämnena svenska och matematik i årskurs 3, cirka 7 procent av eleverna i respektive årskurs.
Rektorernas beskrivning visar sammantaget att särskild undervisningsgrupp som insats inte utformas på ett och samma sätt, utan anpassas utifrån elevernas behov och att arbetssätten omprövas och utvecklas. I skolor där det inte finns elever med beslut om särskild undervisningsgrupp beskrivs ofta hög grad av individanpassningar, bland annat i form av extra undervisningstid och tillgång till speciallärare i undervisningen. Att utöka undervisningstiden genom att låta elever gå om ett läsår är mycket ovanligt. Den vanligaste analysen av vad som hade behövts för att alla elever skulle ha klarat kunskapskraven i lågstadiet handlar om mer undervisningstid.
Utbildningsenheten avser att framöver följa upp hur det har gått för elever som inte uppnått kunskapskraven i lågstadiet genom att följa deras resultatutveckling i senare årskurser.
Bilagor