Robert Olofsson och Ulf Eriksson från Regionala cykelkansliet berättar om sina senaste studier samt resultat från det regionala från cykelbokslutet.
För att följa upp att arbetet med cykeltrafiken går i rätt riktning tar Cykelkansliet årligen fram ett regionalt cykelbokslut. Cykelbokslutet är en sammanställning av de åtgärder som har genomförts under året och ger en samlad bild av utvecklingen i länet.
Signalstudie
För att öka kunskapen om signalerna i det regionala cykelvägnätet har det regionala cykelkansliet låtit genomföra en trafiksignalstudie. Signalstudien innebär en kartläggning av samtliga trafiksignaler i det regionala cykelvägnätet avseende utformning och omloppstider. Syftet med studien är att fungera som kunskapsunderlag för väghållarna i deras arbete med trafiksignaler. Studien visar att trafiksignalerna kan stå för en fjärdedel av restiden för cyklister. Den visar också att det finns stor potential till förbättringar genom relativt enkla åtgärder som till exempel att förlänga gröntiden, att samordna signalerna för "grön våg" för cyklister eller att möjliggöra för fri högersväng.
Sopsaltning ökar
Cykelbokslutet visar bland annat att antalet aktörer som sopsaltar regionala cykelstråk fortsätter att öka. Vintern 2018 användes sopsaltning i totalt 15 kommuner samt av Trafikverket, vilket är en ökning med tre aktörer jämfört med året innan. Sopsaltning innebär att snö och is borstas bort från cykelbanan varpå det läggs ut ett saltlag som motverkar återfrysning.
– Sopsaltning är en teknik som gör att cykelnätet hålls rent från snö och is och att det blir barmarksförhållanden året runt. Sopsaltning leder till högre komfort och bättre framkomlighet och kan även bidra till ökad trafiksäkerhet då en stor del av cykelolyckorna i länet kan härledas till halka och rullgrus, säger Inger Lagerquist, tf förvaltningschef på tillväxt- och regionplaneförvaltningen.
Fortsatt hög utbyggnadstakt av det regionala cykelvägnätet
Under 2018 genomfördes åtgärder som omfattar omkring 27 kilometer av det regionala cykelvägnätet. Planerad utbyggnadstakt av regionala cykelstråk är cirka 108 kilometer för den kommande femårsperioden.
Stor bredd av cykelfrämjande åtgärder
Säkra skolvägar och andra trygghetssatsningar är vanliga. Många väghållare genomför också informations- och påverkanskampanjer, t ex för att öka andelen vintercyklister.
Något färre cykelolyckor
År 2018 rapporterades cirka 1970 trafikolyckor med cyklister i Stockholms län vilket är något lägre än tidigare år bortsett från mätningarna för 2015. Uppgifterna är hämtade från STRADA (informationssystem för trafikolyckor som administreras av Transportstyrelsen) och avser samtliga cykelolyckor i länet. Sett till det regionala cykelnätet rapporterades 536 trafikolyckor, vilket är något lägre än tidigare mätningar.
Potentialstudie för cykelpendling
Hur många invånare i länet kan cykla till arbetet inom 30 minuter? För att ta reda på det har cykelkansliet gjort en kartläggning av samtliga förvärvsarbetande i länet med avseende på deras resväg från bostaden till arbetet. Studien analyserar vilken färdväg som är den snabbaste för respektive individ och hur lång tid det tar att cykla mellan bostaden och arbetet.
Potentialstudien visar att nästan 70 % av länets invånare har mindre än 30 minuter cykling till arbetet. Det innebär att cykeln har stor potential att öka i omfattning förutsatt att det görs rätt satsningar i cykelvägnätet.