Anna Kristiansson, utvecklingsledare, informerade nämnden om konstgräs.
Varför konstgräs?
- Från ca 500 till ca 2500 nyttjandetimmar per år. Skillnad naturgräs och konstgräs.
- Det material som har mest lika spelegenskaper som naturgräs.
Material
Konstgräs finns i olika varianter samt med eller utan fyllnadsmaterial (sk. granulat eller infill)
Konstgräs med fyllnadsmaterial av plast – ca 2500 nyttjandetimmar, bäst spelaregenskaper, certifierade enligt FIFA Quality.
Konstgräs med organiskt fyllnadsmaterial – ej certifierade enligt FIFA Quality.
Hybridgräs – En blandning naturgräs och konstgräs, ca 1000-1500 nyttjandetimmar. Fungerar inte norr om Hallandsåsen…
Krullgräs – Konstgräs med krullat konstgräs i botten istället för fyllnadsmaterial (oklara spelegenskaper och hållbarhetstid samt sämre ur ett miljöperspektiv i tillverkning)
Konstgräs utan fyllnadsmaterial – ej FIFA Quality, används främst på skolgårdar/parkplaner)
Konstgräs och miljöpåverkan
Relativt nytt område, fortfarande inget givet svar kring spridningen av mikroplaster från konstgräs till miljön.
Osäkerheten i siffrorna är fortfarande stor, underlaget baserades tidigare på beräkningar inte uppmätta värden.
Från början 2016 2-3 ton/år och plan. 2019 2,5 - 36 kg/år och plan.
Mängden mikroplast som sprids från en konstgräsplan beror på flera olika faktorer. Exempelvis vilka material som finns i mattan, hur ofta den används, hur den sköts, vilka åtgärder som har vidtagits för att minska spridningen (granulatfällor, uppsamlingsytor vintertid, borststationer etc).
När det gäller problemet med spridning av granulat till miljön finns ingen information som visar på skillnader i risken för spridning av mikroplast beroende på vilken typ av plastgranulat som används.
Konstgräsplaner, och framförallt de med fyllnadsmaterial anses fortfarande vara en källa till spridning av mikroplaster.
Certifikat
Samtliga planer med granulat i Nacka uppfyller FIFA´s krav på planer för breddidrott - FIFA Quality. Det innebär att underlaget är testat för att uppfylla krav på spelaregenskaper, skaderisk, drift.
Det är hela systemet – backing, gräs och infill – som testas och certifieras. En plan testat även efter den är anlagd. Testerna innebär både laboratorietester och fälttester.
Utvecklingen av konstgräs går med ljusets hastighet
Nya typer av granulat eller granulatfria konstgräs har ofta inte hunnit testas eller uppfyller inte kraven från FIFA.
Antagen skötselplan, framtagen med Ecoloop. Många åtgärder genomförda, andra på gång. Borststationer med informationstavlor, asfalt runt planen, plank längs med staket, ändrade rutiner för driftmaskiner och ändrade rutiner gällande snöröjning.
Vi är med i Naturvårdsverkets beställargrupp för konstgräs som bl a arbetar för att ta fram miljökrav vid upphandling samt gör egna undersökningar kring miljöpåverkan samt följer utvecklingen kring konstgräs.