Utvecklingsledare Anna Kristiansson gav fritidsnämnden en rapport gällande covid-läget inom fritidsnämndens ansvarsområde.
Gemensamma inriktningar
Utifrån de rekommendationer och uppmaningar regeringen och FHM har fastslagit så har Länsstyrelsen och kommunerna i Stockholmsregionen enats om en gemensam inriktning för regionen i samråd med Smittskydd Stockholm. Denna inriktning har uppdaterats efter varje ny rekommendation.
Den 18 december 2020 uppmanade regeringen att kommuner och regioner skulle stänga all offentlig verksamhet som allmänheten har tillträde till, och som inte var nödvändig, fram till den 24 januari. Den 21 januari meddelade regeringen att man förlängde uppmaningen fram till den 7 februari 2021 med undantaget att idrotts-, fritids- och kulturverksamheter för barn och unga födda 2005 och senare, såväl inomhus som utomhus, skulle få återupptas. Vilket betydde att fritidsgårdsverksamheten kunde gå tillbaka från digitalverksamhet till att öppna upp för den målgruppen. Vi öppnade upp idrottsanläggningar för denna målgrupp både för träning och enstaka matcher.
För barn födda 2004 och tidigare samt vuxna öppnades endast utomhusanläggningar upp.
Den 6 februari meddelades att även barn födda 2004 till 2002 börja träna inomhus. Uppmaningen om att ha all offentlig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd förlängdes till den 21 februari. För samtliga målgrupper men med speciellt fokus på de födda 2004 och tidigare gäller att idrotts-och fritidsaktiviteter bör bedrivas på ett sätt som minimerar risken för smitta genom att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd. För alla målgrupper gäller att utrymmen såsom omklädningsrum rekommenderas att i möjligaste mån undvikas. Man bör alltså komma ombytt till träning och duscha hemma när det är möjligt.
Det är där vi är idag.
Utifrån den pandemilag med tillförande begränsningsförordning och trängselföreskrifter har kommunen som anläggningsägare ett ansvar att alla anläggningar, både själva aktivitetsytan, omklädningsrum och allmänna ytor, mätts upp och skyltar som anger maxantal i varje utrymme utifrån minimum 10 kvm/person samt en bedömning om att kunna genomföra in och utpassering utan trängsel samt i vissa anläggningar bedömningar utifrån en fungerande verksamhet. Tex 11-spelarplan = 6500 kvm = 650 personer, ej rimligt. Maxantalet är inte detsamma som antalet personer som kan vara med på en träning, det är fortfarande föreningarnas ansvar att se till att utifrån sin respektive idrott bedriva en smittsäker verksamhet och följa de allmänna råden från FHM. Samma restriktioner och begränsningar gäller för fritidsgårdarna och deras verksamheter.
Vi jobbar nu i tvåveckorsintervaller, det är så länge som regeringen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller. Det är snårigt att hålla reda på alla nya direktiv som kommer men vi har en bra dialog med RF, andra kommuner i regionen, kommunens bokningsgrupp och idrottsdrift. Vi har regelbundna avstämningar på enheten och vår kommunikatör håller nacka.se uppdaterad.
Många föreningar har nu anpassat sig efter den rådande situationen och hittat fungerande lösningar för sina verksamheter både när det kommer till träningar men även för matcher, ombyte, mötet med föräldrar och publik. De inomhusidrotter som ställde in all sin matchverksamhet i våras och nu startar om sin matchverksamhet vittnar om lite svårigheter att få logistiken kring matcher att flyta på utan att samla för många lag samtidigt. Kontaktsporter, som tex en del kampsporter har haft tuffast att fortsätta sin verksamhet visar ett första resultat från den enkät som Stockholmsidrotten har skickat ut till föreningslivet. Vi kommer att få ett specifikt Nacka-resultat att presentera för nämnden under hösten.
Anläggningar
Vi är tillbaka till ett ”normal-läge” när det kommer till bokningar i våra anläggningar. Vi fortsätter att bevaka att städrutinerna följs och att tillgången till tvål är god samt fortsätter att tillhandahålla desinfektionsmedel för att torka av redskap. På anläggningarna finns även skyltar om hur vi minskar smittspridning.
Funkis
Verksamhet för personer med funktionsnedsättning har i vissa fall påverkats stort av Covid-19 när både medlemmar och ledare är i riskgrupp och tvingats ställa in. Annan funkisverksamhet har bedrivits som vanligt. Järla Dream Team hade tänkt ordna ett sommarläger öppet för alla men valde istället att bara bjuda in egna medlemmar.