Sammanträde kl 18:00 i Nackasalen Se separat info om distansdeltagande. Obs! Anmälan.
Gruppmöten kl 17:00 Alliansen i rum Tollare (ÖF -1) Oppositionen i rum Krokhöjden (ÖF -1)
Politisk beredning onsdagen den 23 mars kl 08:30, endast digitalt
Den verksamhet som bedrivs enligt lagar och andra föreskrifter inom äldrenämndens område ska vara av god kvalitet. Verksamheten ska bedriva ett systematiskt kvalitetsarbete för att fortlöpande utveckla och säkra kvaliteten i arbetet. Ett led i detta är att ta fram en årlig kvalitetsplan för att bedöma och prioritera vilka risker verksamheten ska arbeta med under året. Riskbedömningen utgår från resultat i kvalitetsberättelsen för 2021. Inom området effektivitet finns risk att kundernas behov inte alltid tillgodoses eller att insatserna inte är av god kvalitet. Det finns även en risk för att det förekommer fusk och oegentligheter hos anordnare. Inom området trygghet och säkerhet identifieras risk för låg personalkontinuitet för kunderna som har hemtjänstinsatser. Inom området kunskapsbaserad verksamhet är en identifierad risk att kunderna inte får sina behov tillgodosedda på grund av personalens bristande kompetens och språkförmåga. Inom området tillgänglighet finns en risk för digitalt utanförskap. Ytterligare en risk är att äldreenheten och anordnare inte är tillräcklig tillgänglig för medborgare.
Bilagor
Riktlinjen för anhörigperspektiv beslutades av social- och äldrenämnden 2013. I samband med att socialnämnden och äldrenämnden redovisade styrdokumenten till kommunstyrelsen i augusti 2021 beslutades om att en översyn av riktlinjen ska göras. Riktlinje för anhörigperspektiv avser både nämndernas verksamhetsområden. Översyn har under hösten 2021 genomförts i samarbete mellan omsorgsenheten och äldreenheten. Dialog har förts med anhörigcenter i Nacka kommun samt på anhörigseminarium anordnat via Nestor FoU-center. Nestor FoU-center är en äldreinriktad forsknings- och utvecklingsenhet som ägs och arbetar på uppdrag av kommunerna i Södertörn och Region Stockholm. Översynen visade på att den nuvarande riktlinjen för anhörigperspektiv överensstämmer med lagstiftningens intentioner om stöd till anhöriga. Översynen har lett till att riktlinjens rubrik har ändrats för att förtydliga vad syftet med riktlinjen är. Information om kommunens anhörigcenter har lagts till. För övrigt är ändringarna endast redaktionella.
Förslaget i motionen är att kommunen ska utreda hur biståndsbedömt trygghetsboende kan införas i Nacka. Äldreenheten har gjort en översiktlig omvärldsbevakning och analys av behovet av biståndsbedömt trygghetsboende. Bedömningen är att detta i nuläget inte bör utredas ytterligare. Boendeformen är ny i kommunen och det första trygghetsboendet var inflyttningsklart i december 2021, 42 hyresrätter på Silver Life Graninge. Det är nu möjligt att få tillgång till ett trygghetsboende utan biståndsbeslut. Behovet av biståndsbedömt trygghetsboende går i dagsläget inte att bedöma. Av 284 kommuner har 220 nyligen angivit att det inte finns några planer för att inrätta biståndsbedömt trygghetsboende för närvarande. Äldrenämnden arbetar redan för ett brett utbud av olika särskilda boendeformer utifrån Strategin för hälsosamt åldrande - Nacka en äldrevänlig kommun.
Vänsterpartiet föreslår i sin motion inkommen den 13 december 2021 att Nacka ska erbjuda sina äldre att åter känna vårvindarnas fläktar genom att bli medlem i förening Cykling utan ålder. Särskilda boenden för äldre har enligt auktorisationsvillkoren ett ansvar att tillsammans med kunderna planera, anordna och genomföra aktiviteter på boendet. De ansvarar att erbjuda varierande aktiviteter som utgår från kundernas behov och önskemål. Anordnare har möjlighet att bli medlem i föreningen om de bedömer att det motsvarar detta behov. Cykling utan ålder är en ideell verksamhet där volontärer erbjuder äldre personer som bor på särskilda boenden cykelturer i specialbyggda trehjuliga lådcyklar. Det finns flera liknande produkter i marknaden. Flera anordnare genomför redan idag cykelturer med kunderna på särskilda boenden.
Äldrenämnden har beslutat att inrätta en ny träffpunkt i Saltsjöbaden för seniorer. Den ska upplåtas per timme till föreningar och andra aktörer för hälsofrämjande och förebyggande verksamhet. Mot denna bakgrund behöver äldrenämnden nu fastställa principer för avgifter och bokning och upplåtelse av lokalen. Föreslagen riktlinje för avgifter anger vilka avgifter som ska tillämpas för äldrenämndens lokal för hälsofrämjande och förebyggande verksamhet i Nacka kommun. Föreslagen riktlinje för villkor och regler klargör vad som gäller för den som bokar tider i lokal för hälsofrämjande och förebyggande verksamhet som äldrenämnden tillhandahåller.
Personalkontinuitet är ett av de allra viktigaste kvalitetsmåtten för kunder med hemtjänst. En god personalkontinuitet inom hemtjänsten handlar om att kunder ska möta så få olika medarbetare som möjligt när hemtjänstinsatserna ska utföras. Utifrån detta infördes från och med 1 januari 2021 en kontinuitetsbonus till anordnare inom hemtjänsten. Utöver detta beslutade kommunfullmäktige den 15 november 2021 om en särskild satsning på 3 miljoner kronor, i form av en förstärkning av prestationsbaserad ersättning till hemtjänstanordnare som har hög personalkontinuitet. Personalkontinuiteten i Nacka kommun har under 2021 legat på 10,5 i genomsnitt. Pandemin har påverkat bemanningen hos anordnarna och deras möjligheter att komma närmare målet på 9,5. Vi bedömer att det finns goda möjligheter att komma närmre målet under 2022. Förslaget är ett fortsatt arbete med att förbättra personalkontinuiteten och att kontinuitetsbonusen höjs med 6 kr per timme till 13 kronor.
Politikerinitiativ "Värna om äldrevårdens personal - avskaffa delade turer" lämnas av Espen Bjordal (S).