Sammanträde kl 18:00, läs separat information om distansdeltagande.
Gruppmöte innan sammanträde kl 17:00.
Politisk beredning onsdagen den 18 augusti kl 8:30
De förtroendevalda revisorerna har under våren 2021 låtit EY undersöka om kommunens utveckling av verksamheterna med stöd av digitalisering är effektiv och ändamålsenlig samt huruvida den interna kontrollen av digitaliseringsprocessen är tillräcklig. Äldrenämnden har fått rekommendationer från revisorerna att utveckla arbetet med digitalisering inom fem områden. Dessa gäller bland annat planering och uppföljning, styrning, resurs- och kompetenstillgång, nyttorealisering samt effektmål. Arbete pågår redan inom flera av områdena, men äldrenämnden instämmer också med revisorerna i behovet av ytterligare utvecklingsarbete. Särskilt viktigt är det att tydliggöra ansvar och möjliggöra för mer samverkan kring kommunövergripande system och e-tjänster, som bland annat Jämföraren. En framgångsfaktor för digitalisering är att våga testa, vilket kräver budget för utveckling och innovation
Bilagor
De förtroendevalda revisorerna har tillsammans med regionen och sju andra kommuner låtit EY granska samverkan vid utskrivningsprocessen från sluten hälso- och sjukvård. Äldrenämnden har fått rekommendationer från revisorerna att utveckla arbetet inom fem områden. Dessa gäller samordnad individuell plan, kommunikation mellan biståndshandläggare och hemtjänstanordnare, avvikelsehantering, uppföljning av återinläggningar, uppföljning av överenskommelsen. Arbete pågår redan inom flera områden, exempelvis att säkerställa att samtliga handläggare har tillräckliga kunskaper om hur och när de ska initiera till SIP samt förbättrad kommunikation internt och externt. Äldrenämnden instämmer samtidigt i att avvikelsehantering och löpande uppföljning av återinläggningar behöver ske mer systematiskt för att det ska bidra till ett lärande för både primärvården och kommunen. Äldrenämnden är även positiv till rekommendationen kring en gemensam uppföljning av den regionala överenskommelsen.
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 16 mars 2021 (KFKS 2021/322, § 35) att uppdra till kommunens nämnder att redovisa styrande dokument inom sina respektive ansvarsområde till stadsledningskontoret senast den 1 september 2021. Äldrenämnden har i dagsläget nio av nämnden beslutade styrande dokument. Av dessa planeras fyra styrdokument att revideras under innevarande år. Utöver de styrdokument som antagits av äldrenämnden så finns styrdokument där social- och äldredirektör är processägare, men där kommunfullmäktige fattat beslut. Av dessa föreslås att en översyn görs av Handikappolicy samt Riktlinjer för avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning.
För att ge de kunder som har beslut om särskilt boende för äldre rätt omvårdnad behövs ibland ett boende där det finns större kunskap om diagnoser eller funktionsnedsättningar än vad boendena i Nacka kommuns kundval kan erbjuda. Nacka har i dag ramavtal om profilplatser för särskilda boenden för äldre där femton platser köps. Nuvarande avtal löper ut 28 februari 2022 och kommunen behöver därför påbörja en ny upphandling. Syftet med upphandlingen är att utifrån kundernas behov upphandla vård och omsorg till en rimlig kostnad i förhållande till god kvalitet. Kommande upphandling förväntas inte ge merkostnader för nämnden eftersom platserna är enstaka platser och ersättning betalas per dygn när kunder har behov av platsen.